Karsinnat

­Esikarsinnat järjestetään estemestaruuksissa, kouluratsastuksessa ja näyttelyissä. Esteillä pidetään useita esikilpailuja, kun taas koulu- ja näyttelypuolella karsinnat järjestetään netissä.

Tältä sivulta löydät:
Esteratsastuksen karsintakilpailut
Kouluratsastuksen ennakkokarsinnat
Näyttelyiden ennakkokarsinnat
Lomake karsintapaikan hakuun

Karsintojen voittajien ja loppukilpailussa kilpailevien ilmoittautuminen Seinäjoen kisaan. HUOM. Vaatii salasanan, joka lähetetään henkilökohtaisesti karsinnat läpäisseille.


Estemestaruusluokkien karsintakilpailut

Järjestämme toista kertaa harrastajien kanssa yhteistyössä esikarsinnat huipputasoisille estemestaruusluokillemme. Karsintakilpailuja järjestetään mahdollisimman tasaisesti ympäri maata ja järjestäjäksi voi hakea yhdistys, seura, tiimi tai yksittäinen talli tai harrastaja. Suomen Keppihevosharrastajat ry vastaa toiminnan koordinoinnista, puitteet tarjoaa järjestäjä ja tuomarina toimii paikallinen virallinen tuomari.

Tulevat karsinnat löydät alempaa. Karsintakilpailujen yhteystiedot löytyvät Ranking-listasta! Jos sinulla on kysyttävää tietyistä karsinnoista, lähetäthän kysymyksesi suoraan karsintojen järjestäjälle, et meille.

Yleiset ohjeet

Kuten aikaisempanakin vuonna, luokat on jaettu ikäluokan sekä estekorkeuden mukaan seuraavasti:

 • Junior-mestaruus, 2008 syntyneet ja nuoremmat, estekorkeus 70-80 cm
 • Avoin mestaruus, estekorkeus 100-110 cm

Jokaisesta karsinnasta pääsee kummastakin luokasta osallistujia finaaliin karsinnan osallistujamäärän mukaan seuraavasti*:


1-2 osallistujaa / 1 pääsee finaaliin
3-6 osallistujaa / 2 pääsee finaaliin
7-15 osallistujaa / 3 pääsee finaaliin
16 tai useampi osallistuja / 4 pääsee finaaliin


Paikkansa peruuttaneen tilalle otetaan samasta karsinnasta seuraavaksi paras kilpailija listalta. Ranking-lista karsinnoissa startanneista ja finaaliin hyväksytyistä julkaistaan SM-kilpailujen nettisivulla ja sitä päivitetään mahdollisimman ajantasaisesti. Eri karsintojen tuloksia ei vertailla keskenään, sillä emme voi taata olosuhteiden vastaavuutta.
Karsinnoissa noudatetaan SKHH ry:n sääntöjä ja tämän sivun ohjeita. Arvostelumenetelmänä toimii A.2.0.


*Yhdistys pidättää oikeuden tarvittaessa muuttaa finaaliin pääsijöiden määrää, jos karsintakilpailuja ei saada järjestettyä riittävästi.

SKHH ry:n kilpailusäännöt

Karsintaranking-lista (Täältä löydät tiedot tulevista ja menneistä kilpailuista ja niiden tulokset. Lisätietoa kustakin karsintakilpailusta saat karsintakilpailun järjestäjän infosivulta, niihin löydät linkit täältä.)


Karsintarata

Ohjeet kisaajille

Ilmoittautumalla karsintaluokkiin hyväksyt nämä ohjeet sekä SKHH ry:n kilpailusäännöt.

 • Kaikkiin karsintoihin ilmoittaudutaan alla olevalla lomakkeella ja luokat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Hyväksytystä ilmoittautumisesta saat vahvistusviestin sähköpostiin. Ilmoittautuminen kuhunkin karsintaan alkaa, kun se on julkaistu Ranking-listalla. Ilmoittautumiset on jätettävä viimeistään 5 päivää ennen karsintakilpailua. Paikkoja on rajattu määrä, joten ilmoittauduthan hyvissäajoin
 • Huomaathan, että järjestäjän yhteystiedot löydät Ranking-listasta! Ethän lähetä heille osoitettuja kysymyksiä meille.
 • Voit osallistua kunakin vuonna vain toisen luokan karsintoihin. Et siis voi osallistua sekä junioriin, että avoimeen mestaruuteen, vaikka ikäsi riittäisi ensimmäiseen ja kykysi toiseen
 • Junior-luokan ikärajan ylittävä henkilö ei voi osallistua Junior-karsintaan, edes luokan ulkopuolisena. Junior-ikäinen kuitenkin voi osallistua avoimeen mestaruuteen niin halutessaan. Tarvittaessa kisaajaa voidaan pyytää todistamaan ikänsä hylkäyksen uhalla
 • Mikäli et ole jo saanut finaalipaikkaa, voit osallistua uudelleen niin monta kertaa kuin haluat, kuitenkin samoissa karsintakilpailuissa vain kerran
 • Yllä olevalta Ranking-listalta löytyy kaikkien karsinnoissa starttaajien ajat ja heidät on järjestetty paremmuusjärjestykseen. Seuraathan listaa, sillä peruutuspaikan voi saada hyvinkin pitkän ajan päästä karsinnoista
 • Kilpailijoilla on kaksi viikkoa karsinnasta aikaa valittaa SM-toimikuntaan virheellisestä arvostelusta
 • Finaaliin odotetaan osallistuttavan hevosella, jolla on ilmoittauduttu karsintaan. Hevosen nimiä ei vaihdeta listoilla.
 • Finaaliin päässeiden kilpailumaksut on maksettava 14.6. mennessä

Lomakkeet karsintoihin ilmoittautumiseen:

Huomaathan, että löydät lisätietoja kustakin karsintakilpailusta kunkin osakilpailun järjestäjän infosivulta. Näihin löydät linkit Ranking-listasta.

Filppa Champions 9.3.2019, Naantali

MoOlcup 30.3.2019, Nokia

Kevätkisat 6.4.2019, Oulu

Silver Derby 4.5.2019, Siilinjärvi PÄIVÄ MUUTTUNUT!

Kar_cup 20.4.2019, Karkkila

Seahorse-event 13.4.2019, Paimio

LaKeHa Champions 28.4.2019, Rovaniemi

AuHa Cup 5.5.2019, Oulu

SKHH ry Kevätkisat 4.5.2019, Helsinki

Karsintakilpailu Hämeenlinna 5.5.2019, Hämeenlinna

Eunoia Cup, 18.5.2019, Lapua

BBN J&D competitions 2019 19.5.2019, Lappeenranta

Seriisa Cup, 25.5.2019, Kuopio 

Go! cup keppihevoskilpailut 30.5.2019, Nokia

Karsintakilpailujen järjestäjän ohjeet

 • Järjestäjäkokelaan tulee täyttää alta löytyvä hakulomake mahdollisimman pian ennen karsintakilpailun päivää, viimeistään kahta viikkoa etukäteen
 • Kilpailuissa tulee olla molemmat luokat (Junior ja Avoin). Myös muiden avointen luokkien järjestäminen karsintojen ohessa on sallittua.
 • Estekentän tulee olla vähintään 8 x 11 m kokoinen ja pohjan tulee soveltua käyttötarkoitukseen: se ei saa olla liukas tai vaarallinen kaaduttaessa
 • Esteiden tulee olla turvalliset ja tukevat, puomin tulee olla kevyt ja helposti putoava ja säädettävissä pyydetyille korkeuksille. Esteen minimileveys on yksi metri
 • Karsintaradan pohjapiirros molempiin luokkiin annetaan järjestäjille SKHH ry:n puolesta. Järjestäjän tulee varautua vähintään kymmenellä tolppaparilla ja tarjota kilpailijoille vähintään kaksi lämmittelyestettä.
 • Kummankin luokan on oltava avoin vähintään 20 osallistujalle ja tarkka maksimiosallistujamäärä tulee ilmoittaa ennakkoon. Ilmoittautuessa annetaan molempiin luokkiin mahtuvien yhteismaksimimäärä (juniorit + avoin) ja paikat jaetaan luokasta huolimatta ilmoittautumisjärjestyksessä.
 • Karsintaluokka on pidettävä riippumatta starttaajien lukumäärästä, muusta syystä perumisesta on ilmoitettava osallistujille sekä sm-tiimille niin pian kuin mahdollista
 • Kilpailun järjestäjä tarjoaa palkinnot luokissa, vähimmäisvaatimuksena on ruusukkeet kolmelle parhaalle (sini-valkoinen, sininen ja valkoinen). Yhdistyksen painatuksella olevia ruusukkeita voi tilata rosetti.net
 • Järjestäjä kerää osallistumismaksun 3 €/kisaaja, joka jää kokonaan järjestäjälle. Muita kuin karsintaluokkia tämä ei koske.
 • Luokkiin ilmoittautuminen tapahtuu Ilmari-järjestelmän kautta. Järjestäjälle lähetetään lähtölistat viimeistään kolmea päivää ennen kilpailuja.
 • Järjestäjän tulee itse hankkia tuomari luokkiinsa ja liittää karsintahakemukseen tämän tiedot. Mikäli ehdotettu henkilö ei ole virallinen tuomari tai valmentaja, käsitellään hakemus erikseen. Lisäksi tuomarille on tarjottava avuksi vähintään kellottaja ja ratahenkilökuntaa.
 • Karsintakilpailulla tulee olla oma, erillinen julkinen Instagram-tili, Facebook-sivu tai nettisivu, jolla kaikki osakilpailun tiedotus tehdään. Täältä tulee löytyä järjestäjien yhteystiedot, tapahtuman aika, paikka, ilmoittautumisohjeet ja muut keskeiset tiedot.
 • Tapahtumalla tulee olla täysi-ikäinen vastuuhenkilö

Lomake karsintapaikan hakuun

Tuomarin ohjeet

 • Tuomarina voi toimia SKHH ry:n virallinen tuomari tai valmentaja tai muu pätevä henkilö. Tuomarin odotetaan tuntevan sekä SRL ry:n, että SKHH ry:n estekilpailusäännöt riittävällä tarkkuudella ja pystyvän tekemään itsenäisiä päätöksiä niiden pohjalta.
 • Tuomarin velvollisuutena on paitsi tuomaroida luokat, myös lähettää kaikkien startanneiden tulokset alta löytyvällä lomakkeella sähköpostitse (keppihevostensm@gmail.com ) kahden viikon kuluessa kilpailuista (tai kaksi viikkoa ennen finaalia). Tuloksissa täytyy olla merkittynä ratsastajan nimi, hevosen nimi, ratsastajan syntymävuosi, aika ja virhepisteet. Mikäli ratsukko on hylätty, se ilmaistaan ajan ja virheiden tilalla ja lisäksi lyhyesti hylkäyksen syy.
 • Tuomari on henkilökohtaisesti vastuussa tuomarointinsa oikeudenmukaisuudesta ja tulosten lähettämisestä. Mikäli tulokset eivät tule ajoissa, hylätään koko karsintakilpailu.

Lomake tulosten lähettämiseen


Koulumestaruuskarsinnat ja kür-luokan karsinta

Kouluratsastuksen karsintasäännöt ovat SM-kilpailujen ennakkovideokarsintoja varten.


Kür-luokan & Koulumestaruuden yhteiset säännöt

• Etukäteen suoritettava karsinta, ratsukko videoi määrätyn radan ja lähettää sen karsintatiimille viimeiseen ilmoittautumispäivään mennessä. Ohjeet lähettämiseen löytyvät tarkemmin alempana. Karsintavideoiden lähettäminen alkaa 1.3. ja päättyy 13.4.

• Videon pitää olla selkeä, vaakasuunnassa kuvattu niin että koko alue näkyy. Videon kehysleveys pitää olla vähintään 360p ja video ladataan YouTubeen joko julkisena tai piilotettuna. Pienempi kehysleveys/ epäselvä video johtaa videon hylkäämiseen.

• Kameran kuuluu olla tuomarin päädyssä keskellä lyhyttä sivua niin että tämä lyhyt sivu näkyy kokonaan. Ethän kuvaa suoritusta maan tasalta, käytä esimerkiksi kameratelinettä/pöytää/tuolia. Ethän käytä toista ihmistä kameratelineenä, kuvaus ei silloin vastaa kriteerejä. Jos video ei vastaa yllä olevia kriteerejä ei sitä arvostella.

• Video kuvataan putkeen, leikkauskohtia ei saa näkyä videolla.

• Radalle kuuluu merkitä vähintään pitkän sivun keskimmäiset kirjaimet sekä lyhyen sivun keskimmäiset kirjaimet. Kaikkien kirjaimien (A sekä B radalla) merkitseminen on hyvin suositeltavaa. Merkiksi riittää selkeästi tunnistettavissa oleva esine joka ei ole ratsukon tiellä.

• Kenttä tulee rajata selkeästi ja sen minimikoko on A-radalla 5×15 metriä. Suositeltu koko on kuitenkin 7×21 metriä. Mainitsethan radan koon videon kuvauksessa/ ilmoittautumisen yhteydessä. Ole tarkkana siitä että rajattu kenttä on symmetrinen.

• Karsintaan, Koulumestaruuteen sekä Kür-luokkaan osallistuvalla hevosella kuuluu olla kankisuitsitus. Muunlaiset suitset johtavat hylkäykseen. Kaikki muu varustus kuten korvahuppu, raippa sekä erilaiset apuohjat ovat kiellettyä hevosella.

• Karsinta ratsastetaan samalla hevosella kuin varsinainen finaali.


KARSINTARADAT 

Radat aukeavat uuteen välilehteen.
Koulumestaruuden karsintarata 2019
Kür-karsintarata 2019

 

OHJEET KARSINTAVIDEOIDEN LÄHETTÄMISEEN:

• Videot ladataan YouTubeen joko julkisena/piilotettuna. Videot linkitetään tietoineen SM-kilpailuiden omien sivujen Karsinta-sivuilta löytyvään ilmoittautumislinkkiin, linkki ohjaa sinut karsintavideoiden lähetyssivulle.

• Voit rekisteröityä palveluun halutessasi (suositeltavaa) mutta se ei ole pakollista.

• Kun olet lukenut tarkasti karsintasäännöt voit lisätä videosi sivustolle. Karsintavideo lisätään painamalla videosivun navigaatiosta ”Osallistu karsintaan”.

Karsintavideoiden lähettäminen alkaa 1.3. ja päättyy 13.4.


Näyttelykarsinnat

Tänä vuonna virallisissa näyttelyissä kilpaillaan kahdessa luokassa. Toinen luokista on avoin sekä itsetehdyille että muiden tekemille hevosille, tuomarina Joey.

Toinen taas on pelkästään itsetehdyille, tuomarina Varja.

Karsinnat

Karsintoihin ilmoittautuminen alkaa 1.4. ja loppuu 1.5., tulokset tulevat 14.5. Äkillisen tuomarivaihdoksen vuoksi Avoimen luokan tulokset tulevat 22.5.!

Vaikka itse näyttelyluokat kilpaillaan livenä, SM-kisapaikalla, tapahtuvat alkukarsinnat internetin kautta.
Muistathan ottaa huomioon jo ilmoittautuessa, ettei sama hevonen voi osallistua SM-kilpailujen muihin luokkiin, sillä se täytyy tuoda kisojen ajaksi näyttelykehään odottamaan arvosteluvuoroaan.

Hevoselta/osallistujalta vaaditaan myös seuraavat kriteerit;
– Näyttelyihin saa ilmoittaa max. yhden hevosen per luokka.
– Karsinnoista läpi päässyttä hevosta ei saa muokata enää itse näyttelyluokkaan.
– Hevosen pitää edustaa jotain oikeaa hevosrotua, eikä risteytyksiä tai muita keppieläimiä oteta mukaan.
– Orien on oltava vähintään 3-vuotiaita ja tammojen 4-vuotiaita.
– Tuomarin tekemiä hevosia ei oteta mukaan hänen tuomaroimaansa luokkaan.

Karsintoihin pätevät samat säännöt, kuin URL-näyttelyissä yleensäkin. Lisätietoa löytyy yhdistyksen sivuilta, täältä.
Otathan huomioon kuvavaatimukset!
Kuvien täytyy olla kooltaan vähintään 1000px levyisiä ja hyvälaatuisia.
Kirjoita otsikkoon vain sen luokan nimi, johon pyrit.
Lähetä seuraava kaavake täytettynä, vaadittujen kuvien kanssa kahteen seuraavaan osoitteeseen 
skhh.viralliset.nayttelyt@gmail.com
sm.nayttelykarsinnat@gmail.com

Luokka:
Esittäjä: 
Hevosen kokonimi: 
Hevosen rotu: 
Hevosen sukupuoli: 
Hevosen ikä: 

Karsinnoista valitaan 30 parasta avoimeen luokkaan ja 20 parasta itsetehtyjen luokkaan, jotka pääsevät kilpailemaan serteistä ja muotovaliotitteleistä SM-kilpailuihin paikanpäälle.
Läpipäässeet ilmoitetaan SM-kilpailujen sivuilla 22.5. mennessä. Karsinnoista läpipäässeille ilmoitetaan myös sähköpostitse, jolloin he saavat laskun osallistumismaksusta ja maksuohjeet.

Karsinnoista läpipäässeet hevoset tuodaan SM-kilpailupäivänä heti aamusta (aikataulu tarkentuu myöhemmin) näyttelyalueelle. Hevonen saa numerolapun ja ohjataan sen jälkeen oikealle paikalleen näyttelykarsinaan.

Huom!

Ethän jätä hevoselle varusteita, edes näyttelyriimuakaan päälle siksi ajaksi, kun se on tuomaroitavana. Varusteista, sekä kiinni letitetystä harjasta tai muusta koristelusta hevonen hylätään.